torsdag 16 mars 2006

Nutq II

Qurb är en fisk men också det arabiska ordet för att komma närmare. Fatima Mernissi är en mästare på att tillaga qurb och att kombinera de rätta kryddorna. Hon påstår att hennes qurb tajín bidragit till hennes yrkesmässiga framgångar eftersom alla hennes kollegor på universitetet gärna delar med sig av sina kunskaper ifall hon bjuder dem på mat. Hon tillagar fisken med färsk koriander, färsk ingefära, vitlök och nypressad olivolja från en bergsstad nära Tanger. Åh, jag vill resa dit. Jag vill äta qurb tajín.

Jag gillade den där boken dess brister till trots. Jag gillar henne. I sista kaptitlet försöker hon köpa en kjol i New York och inser att utseendefixeringen är den västerländska kvinnans slöja.
Det finns nämligen inga kjolar i hennes storlek. Hon hänvisas till en specialaffär.

Hon ser sig omkring i varuhuset och upptäcker att alla kvinnor i hennes egen ålder (typ sextio) ser ut som tonåringar. Sen citerar hon lite snabbt Bourdieu o Naomi Wolf och säger att bekymmer över vikten leder till "sammanbrott i självaktningen och känslan över att vara effektiv". Hon återvänder till Cassablanca och tackar Allah för att han besparar henne "storlek 6 haremets tyranni"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar